Kde vidíme i náš potenciál

Na podporu našeho přesvědčení, že jdeme správnou cestou Vám předkládáme prezentaci připravovaných evropských projektů, kde je významný důraz kladen na technické parametry skladování energie, především schopnost kvalitní recyklace bateriových technologií. Proto už chápeme vyjádření představitelů společnosti BASF, že s jejich pomocí v oblasti aktivních materiálů má naše technologie HE3DA šanci díky svým parametrům v těchto projektech uspět.


Evropa se stále více zaměřuje na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, které by měly přispět k energetické bezpečnosti a klimatické neutralitě. V rámci tohoto přechodu vznikají rozsáhlé projekty využívající energii ze

NSWPH_Insights_graphics_28.09.2022_RGB-01_0.jpg

 

Severního moře, Středomoří a Severní Afriky. Tyto projekty zahrnují výrobu a distribuci energie z větru, solárních elektráren a podmořských kabelů, které propojí Afriku s evropským trhem. Klíčovým prvkem těchto projektů je využití baterií s dlouhou životností a vysokou recyklovatelností, které budou nezbytné pro efektivní skladování a přenos energie.

Největší plánované projekty:

1. North Sea Wind Power Hub (NSWPH)
• Cíl: 180 GW kapacity do roku 2045
• Fáze: 65 GW do roku 2030 and 150 GW do roku 2050
• Participující země: Nizozemsko, Dánsko, Německo, Belgie
• Zahrnuje výrobu zeleného vodíku pro stabilizaci dodávek
GREGY.jpgVíce informací zde

2. GREGY interconnector (Egypt - Řecko)

• Kapacita: 9,5 GW solární a větrné energie
• Délka kabelu: 950 km
• Výkon kabelu: 3 GW
• Napojení na evropskou síť přes Řecko pro přenos do EU
Více informací zde


3. Xlinks projekt (Maroko - Spojené království)• Kapacita: 11,5 GW solárních a větrných elektráren• Baterie: 22,5 GWh skladovací 

kapacita; 5 GW výkon•

Délka kabelu: 4Screenshot 2024-10-18 at 17.00.31.png 000 km
• Výkon kabelu: 2 x 1,8 GW
• Dodávka: 26 TWh ročně, což představuje 7,5 % roční poptávky po elektřině v UK do roku 2030
Více informací zde

 

Role evropských baterií s dlouhou životností a recyklovatelností

Baterie s vysokou mírou recyklovatelnosti a dlouhou životností budou hrát klíčovou roli v rozvoji energetických projektů, protože umožňují efektivní ukládání přebytečné energie a stabilizaci energetických dodávek. Projekty jako Xlinks a GREGY Interconnector budou zahrnovat bateriová úložiště, která zajistí nepřetržitou dodávku energie bez ohledu na povětrnostní podmínky a maximální využití podmořských kabelů propojujících Evropu s Afrikou. Evropská unie by měla investovat do výroby baterií splňujících nejvyšší ekologické standardy, aby byly plně recyklovatelné a co nejvíce udržitelné. Naše technologie je v současnosti jedním z mála řešení dostupných v Evropě, a proto pevně věříme, že to brzy najde odraz v legislativních změnách a dotačních podmínkách. V tomto směru aktivně intervenujeme jak na české, tak na evropské úrovni.

Evropské projekty obnovitelné energie propojující Severní moře, Středomoří a Severní Afriku jsou zásadní pro dosažení energetické nezávislosti a klimatických cílů. Baterie s vysokou recyklovatelností a dlouhou životností hrají klíčovou roli ve stabilizaci a ukládání energie, což podporuje efektivní přechod na obnovitelné zdroje. Tato propojená infrastruktura přispívá nejen k ekologické udržitelnosti, ale také k ekonomickému rozvoji, což přináší vzájemné výhody jak pro Evropu, tak pro její partnery v severní Africe. Dle našeho názoru může naše technologie i na tomto segmentu významně profitovat.

Pevně věříme, že v tomto závodě o vybudování výrobních kapacit zvítězíme.

Milan Rýdl a Matěj Pech