UKÁZKA, JAK JE NA TOM NEJVĚTŠÍ EVROPSKÝ VÝROBCE BATERIÍ NORTHVOLT

Přestože tato zpráva není zcela pozitivní, rozhodli jsme se ji sdílet a krátce okomentovat. Rádi bychom tímto poukázali na rozdíly ve financování našeho projektu ve srovnání s podobným podnikem zaměřeným na automotiv.

 

Jmenovaná společnost Northvolt byla založena v roce 2015, Magna Energy Storage byla založena v roce 2017, takže jsme měli v podstatě stejnou startovací čáru.

Společnost Northvolt doposud získala investice, dotace a další podpory v přibližné výši 16 miliard eur (cca 400 miliard Kč). I přes tuto značnou finanční injekci se potýká s problémy v kvalitě výroby, a to na technologii tenkovrstvých lithiových baterií, která je již několik desetiletí stará. Většina odběratelů od Northvoltu postupně odstupuje a firma čelí reálné hrozbě bankrotu.

MES naopak k dnešnímu dni získal investici zhruba 65 milionů eur (cca 1,6 miliardy Kč), a to výhradně od soukromých českých investorů, bez dotací, subvencí, úvěrů či jiných pobídek.

 

Poznámka:

Na toto téma bychom chtěli navázat zkušeností z jednoho z mnoha jednání v Horní Suché. Při návštěvě naší továrny zástupci společnosti BASF, největšího světového hráče v oblasti chemického průmyslu a našeho dodavatele materiálu NMC, vyjádřili uznání naší technologii. Podle jejich slov jsme jedinou firmou v Evropě, jejíž technologie má reálný potenciál konkurovat asijským výrobcům. Potvrdili také, že naše technologická odlišnost a její výrazné výhody jsou správným krokem k úspěchu na trhu s velkokapacitními úložišti energie. Tato zpětná vazba nás utvrdila v tom, že naše strategie a směřování jsou správné.